Hotel De Kroon (Nuth)

Hotel De Kroon, 1980. Aan de Stationstraat 215 (voorheen nr. 65) te Beekdaelen (tot en met 2018 gemeente Nuth) vinden we het voormalig hotel-café-restaurant De Kroon.

Hotel De Kroon werd in 1932 gebouwd door ondernemer Jean Diederen naar een ontwerp van architect Jan Joseph (Jos) Wielders (Sittard, 3 september 1883 - aldaar, 30 april 1949). Wielders ontwierp in zijn carrière op de eerste plaats kerkgebouwen en kapellen, maar een van zijn bekendste gebouwen is toch de watertoren van Schimmert. Van zijn hand zijn o.a. ook de kapel van het Bernardinuscollege te Heerlen en de kerk H. Hart van Jezus te Schandelen/Heerlen. Vele van zijn bouwwerken worden omschreven als expressionistisch. 

Vooral de café-verdieping van hotel De Kroon was opvallend door streng doorgevoerde binnenhuisarchitectuur waarin de hoofdkleuren koningsblauw en zilver de boventoon voerden.

Het hotel-café-restaurant werd geëxploiteerd door Louis van der Heijden, de oud chef-kok van hotel Germania te Venlo. 

In 1955 werden verschillende verbeteringen aangebracht en het interieur gemoderniseerd. De exploitatie was dan al in handen van A.A.L. Diederen-Pijls. In 1960-1962 werd het hotel vergroot en werden 3 slaapkamers bijgebouwd.

Sinds de jaren 90 zijn er in het gebouw achtereenvolgens meerdere Chinees-Indisch restaurants gevestigd. 

Nadere bronnen en literatuur: