Hommert (nabij Nuth)

Hommert 25, 1971 Hommert (Limburgs: De Hómmert of De Hoemert) is een buurtschap gelegen binnen het grondgebied van de gemeenten Beekdaelen en Heerlen en is globaal gelegen tussen Vaesrade (Beekdaelen), Hoensbroek (Heerlen), Brunssum en Amstenrade (Beekdaelen). Tot en met 1981 behoorde het tot de gemeenten Nuth, Amstenrade en Hoensbroek. Van 1982 tot en met 2018 behoorde het tot de gemeenten Nuth, Schinnen en Heerlen.

Vele straatnamen in de Hommert verwijzen naar de buurtschap zoals Hommert, Hommerterweg, Hommerterveldweg, Hommertergats en Hommerter Allee. 

De belangrijkste verkeersader, de verbindingsweg tussen Geleen en Hoensbroek, is de Hommerterweg. De weg beslaat voor een belangrijk deel de voormalige provinciale weg 582 (N582). Het beheer over de N582, evenals de N581, werd in 2006 overgedragen aan de gemeente Schinnen. In 2016 werd in de Hommerterweg een viaduct aangelegd ten behoeve van de onderdoorgang van de Buitenring Parkstad Limburg.

In het buurtschap Hommert vinden we de volgende rijksmonumenten:

  • Hommert 25 (Nuth): Stal met vakwerk, 18e eeuw, sectie B nr. 1293, rijksmonumentnummer 30930.
  • Hommerter Allee 78 (Amstenrade-Schinnen), bakstenen hoeve met binnenplaats, XIX A, aan de binnenplaats vakwerk. Eiken schouw XVII, rijksmonumemtnr. 33362. 

Verder komen we er de volgende wegkruizen en kapellen tegen:

  • Kruising Hommerterweg/Hommerter Allee: wegkruis met in het midden O.L.Vrouw Hemelvaart en de achterblijvende apostelen.
  • Hommerterweg: Gietijzeren wegkruis uit 1890.
  • Hommert: Mariakapel met tekst ‘Onze lieve vrouw Sterre der Zee Bescherm ons’. Deze kapel is in 1953 gebouwd toen O.L.V. Sterre der Zee in processie Limburg bezocht. In 1987 werd de kapel gerestaureerd.

De belangrijkste industrie, door de opkomst van de mijnen, was lange tijd de in 1913 opgerichte steenfabriek van de firma Koten & Mertens. Door de crisis in de jaren ’30 wordt de firma openbaar verkocht waarna Koten deze weer terugkoopt. In 1953 gaat de steenfabriek over in handen van de familie Klinkers om vervolgens rond 1980 in bezit te komen van de familie Stassen. Midden jaren '80 sluit de steenfabriek in Hommert.

De fabriek bestond in eerste instantie uit drie veldovens maar deze werden al kort daarna vervangen door een moderne ringoven waardoor het mogelijk was 'n soort continu bakproces te realiseren. De 45,5 meter hoge schoorsteen werd gebouwd door Sjang Geelen uit Neer.

Nadere bronnen en literatuur: