Hoeve Stationstraat 312

Huis Beckers, Stationstraat 312, Nuth, 1980. De hoeve is het laatste gebouw aan de even kant van de Stationstraat te Nuth, gemeente Beekdaelen, waarna deze overgaat in de Valkenburgerweg.

Het is een gesloten Limburgse hoeve met verdieping bij het woongedeelte. Het bestaat ten dele uit vakwerk uit 1750 en schoon metselwerk uit 1840. Op de gedekte zadeldaken liggen rode Hollandse pannen.

Aan de straatzijde (zuidzijde) het in schoon metselwerk opgetrokken, drie vensterassen bredewoongedeelte met gepleisterde voet; in de zuidgevel hardstenen kozijnen rond de 8-ruitsvensters en de dubbele paneeldeur met bovenlicht in het midden op de begane grond; hardstenen onder- en bovendorpels bij de 6-ruits vensters op de verdieping; tegen de westgevel het aan de straatzijde in schoon metselwerk, met gepleisterde plint, opgetrokken en aan de noordzijde open, overkapte poortgebouw met getoogde inrijpoort.

Aansluitend hierop aan de westzijde een vakwerkschuur, waarvan het vakwerk van de westgevel en een klein gedeelte van de oostgevel vervangen zijn door baksteen; zwart stijl- en regelwerk en wit geverfde, met leem gevulde vakken.

Aan de noordzijde een vijf traveeën lange vakwerkschuur met afwisselend rechte en geknikte spantbenen; vakwerk in de zuidgevel voor een klein gedeelte vervangen door baksteen; in de zuidgevel hoge, rechtgesloten deeldeuren en een uit de bouwtijd daterende staldeur.

Aan de oostzijde een lage in schoon metselwerk opgetrokken schuur en een in schoon metselwerk opgetrokken aanbouw van het woongedeelte met verdieping; in de aanbouw op de begane grond een grote, gemetselde bakoven.

De hoeve Stationstraat 312, 6361BH Beekdaelen, kadastraal bekend Nuth, sectie A nr. 2258, werd op 16 juli 1985 ingeschreven het rijksmonumentenregister onder monumentnummer 46804.

In de volksmond wordt de hoeve ook wel huis Beckers genoemd naar de voormalige burgemeester Beckers die hier woonde.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Thema's

Beroepen