Heihof, de (Hulsberg/Arensgenhout)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 82.835; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten Gelegen in het gehucht Arensgenhout nabij Hulsberg ligt hoeve de Heihof, een leengoed dat werd verheven (geregistreerd) op het leenhof van Valkenburg.

De hoeve kwam in 1486 in het bezit van de familie van der Sarghe. Vandaar dat de hoeve ook wel Sarghenleen werd genoemd. Halverwege de 17e eeuw is het goed in handen van Adriaan de Groot, Heer van Strucht.

Het merendeel van de huidige hoeve, met volledig omsloten binnenplaats, dateert uit het begin van de 19e eeuw met uitzondering van het woonhuis dat van halverwege de 19e eeuw dateert en de oudere achtervleugel die halverwege de 18e eeuw gebouwd moet zijn. De hoeve is vrijwel geheel opgetrokken uit baksteen met uitzondering van de oudste achtervleugel die in mergelsteen is gebouwd. Het woonhuis bestaat momenteel uit twee woonlagen, maar had oorspronkelijk geen bovenverdieping en heeft een karakteristieke mergelstenen daklijst en hardstenen vensters. De schuur en stallen hebben eveneens een daklijst van mergel met geblokte topomlijsting. De ingang en vensters van de schuur zijn ook uitgevoerd in hardsteen.