Heerenhof (Mechelen)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 356.840; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten De heerenhof is een grote hoeve en bestaat uit vier vleugels rond een grote binnenplaats.

Van oorsprong was dit de commanderij en pachthoeve van de Johannieterorde in Mechelen. Deze orde had dit leengoed in 1215 in leen gekregen van Hendrik III, de hertog van Limburg.

Het oudste deel van het complex, dat in de voorgaande eeuwen meerdere malen door brand werd geteisterd, is de tiendschuur. Deze schuur moet herbouwd of gerestaureerd zijn in 1754. In de gevel is het wapen van de commandeur (hoofd van de orde) Claudius Joseph Duding aangebracht. Uit deze periode dateren ook de pachterwoning en de daaraan vastgebouwde laagbouw. De rest van de gebouwen zijn in 1803 gebouwd of herbouwd. De Johannieterorde werd in 1797 opgeheven waardoor het complex in particuliere handen kwam. In 1897 wordt het gebouw opnieuw getroffen door brand. Het gedeelte in de zuidoostzijde met de neorenaissance-toren dateert van na die brand.

In de twintigste eeuw werd de Heerenhof als gemeentehuis (voormalige gemeente Wittem) in gebruik genomen. Na de gemeentelijke herindeling ontstond in 1999 de gemeente Gulpen-Wittem en vertrokken de ambtenaren naar het gemeentehuis in Gulpen.

Momenteel is in de Heerenhof een hospice gehuisvest.

Nadere bronnen en literatuur: