Gezellenhuis 'Ons Thuis'

In de mijnen werkten naast gehuwde mannen ook veel ongehuwde jongemannen. Rond 1930 was circa 40% van de werknemers in de mijnen ongehuwd. Aanvankelijk konden ongehuwde mannen tegen betaling kost en inwoning bij een gezin krijgen, maar deze waren in veel gevallen ook krap behuisd met als gevolg dat er een tekort was aan dergelijke gastgezinnen. Het “slapen in schichten” ontstond. Bedden werden permanent in wisseldienst verhuurd aan meerdere personen.

De R.K. Werkliedenbond liet ter verbetering van deze situatie in 1915 “Ons Thuis” bouwen, Het zou een gezellenhuis worden, geheel bestemd voor ongehuwde mijnarbeiders. De ongehuwde mijnarbeiders moesten er kunnen slapen, eten en ontspannen. In het tehuis werd ook een gaarkeuken geplaatst waar arbeiders tegen een geringe betaling een voedzame maaltijd konden krijgen. Het tehuis telde 82 slaapkamers, één grote gemeenschappelijke eetzaal en één recreatiezaal. Het ontwerp van het huis was van Jan Stuyt.

Dit eerste voorbeeld van een gezellenhuis kreeg navolging in Hoensbroek waar nog twee gezellenhuizen werden gebouwd in de periode 1925 – 1926. Later volgden er nog gezellenhuizen in andere plaatsen.

In het gezellenhuis “Ons Thuis” was later Hotel Terminus gehuisvest. 

Het complex is afgebroken. Op de vrijgekomen ruimte is het appartementencomplex Op de Heugden gerealiseerd.

Nadere bronnen en literatuur.

Tags

Plaatsen

Thema's