Frens, der scheve

± 1860 - 1915

Der Scheve Frens was een heel apart type man. Hij was invalide en aan het begin van deze eeuw altijd in het straatbeeld aanwezig. Hij is op menige ansichtkaart van Heerlen vereeuwigd.

Hij ging niet om met zijn lotgenoten, die onder leiding van Jacob Schmitz naar het café van "Der Tien" (Lindelauf) tegenover de St. Pan­cratiuskerk trokken om een drup­ke te drinken. Frens dronk zijn drupke alleen. Af en toe zag je hem in gezelschap van een jonge vrouw boodschappen doen, vermoedelijk familie van hem. Hij liep altijd met krukken en als je hem zijn gang liet gaan, was hij niemand tot last. Voor mensen die dit niet deden, kon hij heel vervelend worden.

Zijn inkomsten wist hij door be­delen te vergaren, maar bedelen was alleen op vrijdag toegestaan. Zijn familie stopte hem ook af en toe wat geld toe. Het drupke was alles wat hij had. Hij was echt een figuur die bij het dorps­beeld van Heerlen hoorde.

Frens was nogal driftig van aard, zeker als hij flink gedronken had en hij kon het niet hebben als de mensen medelijden met hem hadden. Hij was dus geen vriende­lijke man, eerder een zuurpruim. De kinderen ondervonden dit aan den lijve. Wanneer zij hem zagen aankomen en tegen elkaar spraken over "Der Scheve Frens", moesten zij uitkijken. Als hij zijn naam hoorde, sloeg hij met zijn kruk. Hij werd daarom ook veel gepest.

Tags

Plaatsen

Thema's