Eperhuis (Epen)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer SHBO-0059919; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten Het huidige Eperhuis was tot in de achttiende eeuw onderdeel van hoeve de Dorpshof in het gehucht Plaat ten zuiden van Epen. Dit gehucht lijkt historisch te zijn ontstaan rond de Dorpshof, dat bestaat uit drie vleugels rond een naar het noorden geopende langgerekte binnenplaats.

Het oorspronkelijke kasteel werd door Hertog Jan I van Brabant in 1289 in erfpacht geschonken aan de heer van Wittem, Arnold I van Julemont.

In de zeventiende en achtiende eeuw wordt het huis bewoond door de drost van Wittem

Momenteel is van het goed enkel nog een omsloten hoeve met herenhuis over. Het complex omvat vakwerkschuren en stallen op een breukstenen onderbouw. Dit complex is halverwege de achttiende eeuw gebouwd. Het huidige herenhuis, alhoewel in oorsprong veel ouder, moet ongeveer van dezelfde tijd zijn. Op de binnenhof van het complex kan men via een stenen boogbruggetje op een verhoging komen van gemetseld natuursteen. Het Epener kiezelsteen is ongeveer 11 bij 12 meter. Dit plateau is waarschijnlijk een restant van het 13e eeuwse kasteel of woontoren. Op het plateau staat, een in 1840 gebouwd, vakwerkschuurtje waar vroeger fruitstroop gemaakt werd en brood werd gebakken.

Het huidige herenhuis is gebouwd in de achttiende eeuw en is opgetrokken uit baksteen. De segmentboogvensters hebben een omlijsting van Naamse steen.

Nadere bronnen en literatuur: