De Kling (nabij Schimmert)

Oenselerhof. Vervaardiger Galen, P. van, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, objectnummer 300.189 De Kling is een buurtschap gelegen in de gemeente Beekdaelen en voor een klein deel gemeente Meerssen. Tot en met 1981 behoorde het in zijn geheel tot de gemeente Beek. Vanaf 1982 gaat het door middel van een grenscorrectie over naar de gemeente Nuth (vanaf 2019 Beekdaelen) en voor een klein gedeelte gemeente Beek. Van dit kleine gedeelte gaat in 1990 door middel van een grenscorrectie het grootste deel naar de gemeente Meerssen (Ulestraten) en het kleinste deel naar de gemeente Nuth (vanaf 2019 Beekdaelen).

De Kling, gelegen ten westen van Oensel, ligt aan de gelijknamige weg, die de verbindingsweg tussen Schimmert en Geverik vormt.

De buurtschap bestaat uit circa 10 boerderijen en huizen met circa 30 inwoners. 

Buurtschap De Kling heeft één rijksmonument:

Hoeve Oensel of Oenselderhof (Langs de Gewannen 75/77). Twee ten opzichte van elkaar haaks gelegen vleugels van baksteen met speklagen van mergel, aan de hofzijde nog met kruiskozijnen van Naamse steen en houten tweelichtkozijnen der zoldervensters, 17e eeuw. In de voorgevel een ingangsomlijsting van Naamse steen, 1733, en vensters in Naamse steen uit dezelfde tijd. Verdere vensters 19e eeuw.

In de buurtschap vinden we de volgende kruisen en andere religieuze objecten:

  • Oensel/De Kling: beeld van de H. Theresia van Lisieux in nis aan gevel.
  • Geenstraat: kapelletje met kruis gemaakt van oude melkbus.
  • Oensel/De Kling: smeedijzeren kruis, staat hier al van 1883. De Jonkheid van Oensel heeft dit kruis geplaatst samen met een lindeboom die in 1915 vervangen is door een rode beuk. In 1983 heeft de Jonkheid van Oensel het kruis laten zandstralen en het van een roestwerende verflaag voorzien. 

Nadere bronnen en literatuur: