Bulkemsmolen (Simpelveld)

Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort, objectnummer 249.226; http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rechten De Bulkemsmolen is gelegen langs de weg van Simpelveld naar Eys - Wittem. Hij werd in 1753 als korenmolen gebouwd en vormt met twee huizen en de schuur een geheel. Alle gebouwen zijn gelegen rond een binnenplaats, zoals men die in Zuid-Limburg vaker ziet. Het gehele complex is gebouwd uit mergelsteen. De omlijstingen van deuren en ramen zijn van hardsteen. Uitbreidingen uit later tijd zijn van baksteen.

De molen, die nu al ruim 40 jaar stilstaat, kreeg zijn water uit een nu dicht-geslibde vijver. De huidige molentak is smal en loopt langs de bergplaats naar de kanjel (goot) boven het waterrad. Het waterrad hangt onder in een bakstenen ombouw, die met een lessenaarsdak op de kopgevel aansluit. Het bovenslagrad is van hout met ijzeren schoepen. Ook de molenas is van hout. De middellijn van het rad bedraagt 3,90 m en de breedte 1.20 m. Op de maalstoel lag een koppel van 17-er blauwe Duitse maalstenen voor het tarwegemaal en een koppel 15-er voor het boerengemaal. Het waterrad ontwikkelde te weinig vermogen voor het 17-er koppel. Er werd daarom een 30 pk elektromotor toegevoegd. In 1950 werd het koppel vervangen door een elektrische hamermolen.

In de eerste helft van de 20e eeuw had de molen voor tarwemeel een belangrijke klant aan de Zusters van het Arme Kindje Jezus in Huize Loreto in Simpelveld. Deze zusters bakten zelf brood voor hun weeskinderen en hadden dan ook veel meel nodig. Daarnaast lagen er in Simpelveld en omgeving veel boerderijen. De Bulkemsmolen en de Oude Molen hadden daarom, zoals in het molenaarsjargon gezegd werd, een goed gemaal. Eind jaren 50 van de 20e eeuw werd de productie van de Bulkemsmolen stilgelegd.

Nadere bronnen en literatuur: