Benzenradehof en Kasteel Benzenrade

Het kasteel Benzenrade lag naast de Benzenraderhof op het eilandje in de vijver ten westen van de boerderij en verleende de naam aan het bijbehorende gehucht Benzenrade.

Kasteel en Benzenraderhof waren in bezit van het geslacht Van Bensenrade. Al in 1281 wordt een Bercholphus van Bensenrade genoemd. Eem gedeelte van een 13e eeuwse mergelmuur is nog te zien in een van de huidige stallen. In 1381 was Arnolt van Bensenroide leenman van de “hoff tzo Bensenroide”. Dit was oorspronkelijk een leen van de heren van Wickrath. Zijn zoon Arnt van Buynssenrade ontving de hof in 1443. In 1486 wordt een Arnold van Benstenraedt genoemd. Het goed bleef in handen van de familie tot het huwelijk van Elise van Bensenrade met Hendrik van Binsfeld.

In 1592 trouwde Maria van Binsfeld met jonker Frederik van Schaesberg. Hierdoor kwam het goed Benzenrade in bezit van het geslacht Van Schaesberg. Deze situatie zou tot 1795 voortduren. De Van Schaesbergs werden in de 18e eeuw in de rijksgravenstand opgenomen. Benzenrade was maar een klein gedeelte van de uitgebreide bezittingen van de familie. De nieuwe eigenaar kwam maar uiterst zelden naar Benzenrade.

In de Franse tijd (1795-1815) werd het landgoed verkocht aan Frans Joseph Dufay uit Luik. Er volgden in de 19e en 20e eeuw nog verschillende andere eigenaars. De laatste was de gemeente Heerlen.

Tegenwoordig is de boerderij particulier bezit en wordt ook als boerderij gebruikt.

Nadere bronnen en literatuur:

Tags

Plaatsen

Tijdsperiodes

Thema's

Beroepen