AZM-kantoor (Het toetergebouw)

In 1972 ontwerpt Laurens Bisscheroux een kantoorgebouw voor de ziektenkostenverzekeraar AZM.

Het spraakmakende gebouw bestaat uit een staalskelet, opgebouwd uit kubussen met een zijde van 4,50 m. In het gebouw werd veel gebruik gemaakt van glas en de maatvoering was ruim en het kleurgebruik uitermate helder. Door deze combinatie ontstond een transparant gebouw. Maar het was de opmerkelijke zonwering die het gebouw zijn bijzondere aanblik zou geven, waardoor het gebouw zowel werd geroemd als verguisd. Deze zonweringen waren toetervorming, waardoor het gebouw dan ook als snel de bijnaam “toetergebouw” kreeg.

Het gebouw werd in 1987 al weer afgebroken en vervangen door een conventioneel kantoor.

De collectie van de architect met honderden afbeeldingen is online beschikbaar. Klik hier voor de toegang op de collectie Bisscheroux