Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Stadsgewest Oostelijk Mijngebied
xG105 Stadsgewest Oostelijk Mijngebied
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

G105 Stadsgewest Oostelijk Mijngebied
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie
Geschiedenis van het archief
Verantwoording van de bewerking
G105 Stadsgewest Oostelijk Mijngebied
Inleiding
Verantwoording van de bewerking
Medio 2010 is aan Doxis Informatiemanagers opdracht verstrekt tot het opschonen van de centrale archiefruimte van Parkstad. In een aanvullende bewerkingsopdracht begin 2011 is ook opdracht verstrekt voor het overdrachtsklaar maken van het archief van de gemeenschappelijke regeling Stadsgewest Oostelijk Zuid-Limburg. Bij aanvang van deze bewerking bleek dat de ordening die in het archief was aangebracht wel voldeed, maar nog vertaald diende te worden van de Basis Archief Code naar rubrieksomschrijvingen. De beschrijvingen van de dossiers waren summier en bevatten niet altijd de noodzakelijke elementen. Verder bevonden zich in het archief nog dossiers die voor vernietiging in aanmerking kwamen.

Bij de bewerking is gestart met het scheiden van de te bewaren dossiers en de te vernietigen dossiers. Deze selectie van het archiefbestand is uitgevoerd aan de hand van de Vernietigingslijst 1983. Sommige stukken die op basis van de Vernietigingslijst in aanmerking kwamen voor vernietiging, zijn toch opgenomen in de inventaris indien ze voor de historie van de gemeenschappelijke regeling Stadsgewest Oostelijk Zuid-Limburg belangrijke en/of interessante informatie bevatten.

De stukken waarvan op het moment van de bewerking het belang reeds was verstreken en die daardoor in aanmerking kwamen voor vernietiging in 2011 zijn beschreven op een vernietigingslijst in Excel. Daarin is van elk dossier vermeld: het volgnummer, de classificatiecode, een beschrijving van de inhoud van de stukken, de periode en de categorie uit de Vernietigingslijst 1983 op basis waarvan vernietiging gerechtvaardigd is. In totaal zijn 20 dossiers vernietigd
Na selectie bleef circa 7 m¹ over aan stukken die voor bewaring in aanmerking komen. Deze dossiers zijn beschreven in onderliggende inventaris, waarbij van elk dossier een beschrijving is gegeven van de inhoud, de looptijd van de stukken en een uniek volgnummer.
Voor de opbouw van de inventaris is gebruik gemaakt van een archiefstructuur op basis van de Basis Archief Code, onderverdeeld in rubrieken. Binnen elke rubriek zijn de dossiers op chronologische wijze geordend: het dossier met de oudste stukken staat steeds bovenaan, dat met de meest recente onderaan. Indien meerdere dossiers samen een "serie" vormen, zijn deze weergegeven in de vorm van een verzamelbeschrijving. In dat geval hebben de betreffende dossiers eenzelfde hoofdbeschrijving, met daarachter een specificering van de afzonderlijke dossiers.

Bij de bewerking is gebleken dat een aantal stukken ontbreken in het archief. Zo zijn de jaarrekeningen over 1966, 1983 en 1984, de begroting voor 1966 en de vergaderstukken van de Raad over 1984 niet aangetroffen. Het is niet bekend wat er met deze stukken is gebeurd of waar ze zich bevinden.

Alle te bewaren dossiers zijn ontdaan van plastic en ijzeren hechtmechanieken en omgepakt in zuurvrije dossieromslagen en archiefdozen. Elke dossieromslag is voorzien van een uniek volgnummer dat correspondeert met het nummer van de beschrijving van het betreffende dossier in bijgevoegde inventaris.
De dossiers zijn vervolgens overgebracht naar de archiefbewaarplaats van Reijckheyt te Heerlen, waar ze raadpleegbaar zijn voor geïnteresseerden
Kenmerken
Datering:
1965-1984
Auteur:
2010, Doxis
Titel:
Stadsgewest Oostelijk Mijngebied, 1965-1984
Omvang:
7 meter
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang G105 Stadsgewest Oostelijk Mijngebied
VERKORT:
NL-HrlRi G105
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS