Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Armenraad voor Heerlen, later Sociale Raad voor de Mijnstree...

109 Armenraad voor Heerlen, later Sociale Raad voor de Mijnstreek, 1915 - 1965

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Armenraad voor Heerlen en omstreken werd ingesteld bij Koninklijk Besluit van 27 april 1915 naar aanleiding van de Armenwet 1912 en het door de toenmalige Burgemeester van Heerlen, Mr. M.A.M. Waszink, genomen initiatief in januari 1914. De Installatievergadering vond plaats op 4 augustus 1915. Door snel stijgende welvaart na de tweede wereldoorlog kreeg het woord Armenraad een negatieve weerslag, zodat men besloot het woord om te dopen in Sociale Raad. Na de tweede wereldoorlog waren tien gemeenten bij de sociale raad aangesloten, t.w.:Heerlen, Hoensbroek, Brunssum, Amstenrade, Merkelbeek, Schaesberg, Nieuwenhagen, Ubach over Worms, Oirsbeek en Voerendaal. De Armenraad, Sociale Raad, had tot taak de maatschappelijke werkkrachten c.q. instellingen zo te richten, dat zij met behoud van zelfstandigheid elkaar zouden aanvullen en zodoende op doortreffende wijze in de sociale noden zouden kunnen voorzien. De Armenraad was het centrale Orgaan van de tot zijn Ambtsgebied behorende gemeenten en instellingen voor maatschappelijke werk om hen gezamelijk en afzonderlijk te dienen door adviezen, het doen van onderzoeken naar de omstandigheden van personen, die zich als hulpbehoevend zouden aanmelden, het geven van inlichtingen over armenzorg en andere taken als vastgelegd in de armenwet van 1912. Door het inwerken treden van de Algemene Bijstandwet op 1 januari1965 is in verband met de vaststaande financiële uitkeringen op samenwerking tussen de overheide enerzijds en kerkelijke en particulier initiatief anderzijds niet meer noodzakelijk. De Sociale Raad voorde Mijnstreek die tot doel had deze samenwerking binnen het ambtsgebied te ontameren en te stimuleren, werd daardoor overbodig en werd overgegeven ter liquidatie, welke eind 1965 door Burgemeester en Wethouders van Heerlen werd voltooid
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1915 - 1965
Titel:
Armenraad voor Heerlen, later Sociale Raad voor de Mijnstreek, 1915 - 1965
Openbaarheid:
Volledig
Omvang:
11,00 mtr.
Toegang:
Plaatsingslijst
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 109 Armenraad voor Heerlen, later Sociale Raad voor de Mijnstreek, 1915 - 1965
VERKORT:
NL-HrlRi 109