Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Gemeente Hoensbroek
x072 Gemeente Hoensbroek
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

072 Gemeente Hoensbroek
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Voorwoord
072 Gemeente Hoensbroek
Inleiding
Voorwoord
De voorliggende inventaris der archieven van de gemeente Hoensbroek, de laatste in ons bijna veertigjarige archivariaat, hebben wij traditiegetrouw samengesteld volgens het inventaris-model, dat reeds sinds 1937 bij onze Dienst inspectie der Archieven in Limburg in gebruik was en dat, mede door het krachtdadig streven van de toenmalig Rijksarchivaris in Limburg, belast met de de Inspectie der Archieven in de Provincie, Dr. G.W.A. Panhuysen, uitmondde in een systeem dat overeenkomt met de 'Algemene regels voor de verzorging van gemeente-archieven, daterende van na 1813', voorgeschreven bij missive van de Minister van Binnenlandse Zaken op 28 december 1949.
Op welke wijze dit model in zijn onderdelen is toegepast en op welke punten daarvan moest worden afgeweken, wordt nader uiteengezet in de 'Verantwoording van de ordening en inventarisatie' welke hierna wordt afgelegd.
Bij bedoelde 'Verantwoording' is tevens duidelijk gesteld dat begin- en einddata van de periode waarover deze inventarisatie loopt (1800 - 1940) verband houden met diep ingrijpende wijzigingen in het administratieve bestel en/of het stelsel van ordening der gemeente-archieven. Tenslotte is in de 'Verantwoording' rekenschap afgelegd over de vernietiging van archiefstukken, iets vermeld over de toevoeging van de wenselijk geachte Bijlagen I - IV, over de opgenomen klappers op onderwerpen en namen alsmede een dankwoord uitgesproken aan het adres van al diegenen die ons op een of andere wijze terwille waren of assisteerden bij het volbrengen van onze taak.
Om zoveel mogelijk nut te hebben van deze inventarisatie is het derhalve voor de gebruiker er van noodzakelijk deze 'Verantwoording' en ook het 'Overzicht van de inventaris' vooruit zorgvuldig te raadplegen.
Maastricht, augustus 1976. J. Th. De Win.
Beknopte geschiedenis van het plaatselijk bestuur
De ordening en inventarisatie der archieven en de verantwoording van deze ordening en inventarisatie
Zoeken in deze inventaris en aanvragen van stukken
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1800 - 1940
Auteur:
J. Th. de Win
Titel:
Gemeente Hoensbroek, 1800 - 1940
Taak:
ca. 88,5 m
Openbaarheid:
volledig
Toegang:
inventaris
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 072 Gemeente Hoensbroek
VERKORT:
NL-HrlRi 072
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS