Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Gemeente Hoensbroek
x072 Gemeente Hoensbroek
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

072 Gemeente Hoensbroek
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Voorwoord
Beknopte geschiedenis van het plaatselijk bestuur
De ordening en inventarisatie der archieven en de verantwoording van deze ordening en inventarisatie
Zoeken in deze inventaris en aanvragen van stukken
Inventaris
1. Inventaris van het archief der Schepenbank van het Markiezaat Hoensbroek
072 Gemeente Hoensbroek
Inventaris
1. Inventaris van het archief der Schepenbank van het Markiezaat Hoensbroek
Deze voorloper van de latere kadastrale legger bevond zich in een dusdanige verwaarloosde toestand dat hij moest worden herbonden. De oorspronkelijke band, die bij het herbinden niet gehandhaafd kon worden, droeg het opschrift `18. Hoensbroeck'.
Hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het een deel is van een serie leggers die successievelijk in de loop der tijden werden gemaakt.
Achter in het deel is een recapitulatie opgenomen van alle eigenaren, met verwijzing naar de bladzijden waarop hun bezittingen zijn ingeschreven met vermelding van het aantal 'Bunderen, daghwanden en roeden' en de op te brengen schatting of 'prijsinge'.
Ook gegevens over de eigenaren en goederen, die op de inmiddels verdwenen bladzijden 1 - 96 stonden ingeschreven, zijn dit overzicht opgenomen. Onder anderen als nr. 1. 'De heere Frans Lothar, Marckgraef van Hoensbroeck', met 375 bunders en een te heffen schatting van 10.574 gulden en 19 stuiver.
Zoals vermeld is de legger zonder datum. De door ons genoemde benaderende datering is ontleend aan een los inliggend blad dat tot de legger heeft behoord en waarin gesproken wordt over processen-verbaal van 24 januari 1771, 24 oktober 1774 en 22 november 1778, waarbij de in de legger voorkomende schattingen worden vastgesteld.
Het is door ons nader aangeduid als fragment, omdat deze legger slechts ten dele bewaard is gebleven; de bladzijden 1 - 96 ontbreken.
Op de resterende folio's 97 - 282, zijn de eigenaren vermeld voorkomende onder de volgnummers 78 - 307; en de perceelnummer 767 - 2194.
In de diverse kolommen zijn vermeld: 1) de eigenaar met woonplaats, 2) de natuur of de aard van de goederen zoals: `ploegbaar land, weide, boomgaard, beemd, broek (land), huis en hof e.d. 3) het nummer van het perceel 4) de grenzen van het perceel (met vermelding van vele niet meer bekende plaatselijke benamingen), 5) De oppervlakte van het perceel, 6) de tiende-heffer en/of de vermelding van vrijdom van de tiende-heffing, 7) de op te brengen belasting.
Kenmerken
Datering:
1800 - 1940
Auteur:
J. Th. de Win
Titel:
Gemeente Hoensbroek, 1800 - 1940
Taak:
ca. 88,5 m
Openbaarheid:
volledig
Toegang:
inventaris
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 072 Gemeente Hoensbroek
VERKORT:
NL-HrlRi 072
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS