Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Collectie bidprentjes, T, ca. 1800-heden

062 Gemeente Hoensbroek, 1940-1947

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie 1940-1947 (1.1.)
Geschiedenis van het archief (1.2.)
Stelsels van ordening (1.2.1.)
Archiefbeheer (1.2.2.)
062 Gemeente Hoensbroek, 1940-1947
1. Inleiding
Geschiedenis van het archief (1.2.)
Archiefbeheer (1.2.2.)
In 1935 constateert Rijksarchivaris, dhr. Panhuysen van het Rijksarchief, dat het archief uitstekend verzorgd was, geordend en geïnventariseerd was. De stukken waren in brandvrije archiefbewaarplaatsen opgeborgen. Na werktijd werden alle stukken in de brandvrije kluizen opgeborgen. Het archief van de gemeente kon een uitmuntend voorbeeld van toegewijde orde zijn. * 
In 1940 is een brandvrije archiefbewaarplaats aanwezig, aangelegd rond 1925, ter grootte van 8x.75x3.75 meter. Op het kantoor van Publieke Werken is een brandvrije kluis van 4x4x2.80 meter. Voor het bewaren van geldmiddelen en t.b.v. de bewaring van lopende zaken is op de kamer van de burgemeester, de secretaris, de ontvanger, de afd. burgerlijke stand, de hoofdcommies ter secretarie, 3e afdeling en op de kamer van het Burgerlijk Armbestuur een brandkast aanwezig. Op het kantoor van de Gemeente-bedrijven is een stalen brandvrije kast geplaatst. Niet het gehele archief was in de brandvrije archiefbewaarplaats opgeborgen: persoonskaarten en lopende zaken van de afd. militaire zaken, m.u.v. geheime stukken, bevonden zich in de brandkasten. Men was niet van plan om hiervoor brandvrije plaatsen te maken omdat dit te duur was en er geen plaats voor was. * 
Wegens het dreigend oorlogsgevaar werden belangrijke stukken en geld beveiligd. * 
Vóór 18 september 1944 bevindt het archief zich nog in geordende staat. Het heeft geen schade door de oorlog geleden. * 
In 1945 is de situatie ongewijzigd, zij het, dat de brandvrije kast van de gemeente-ontvanger een brandvrije kluis genoemd wordt. Over de brandvrije in 1940 aanwezige archiefbewaarplaats wordt niet gerept. * 
De Win heeft nog een rapport van de Rijksarchivaris uit 1947 ingezien, waaruit blijkt, dat de archieven goed beheerd werden. Evenals in 1935 verbleven bepaalde archiefbestanddelen in afzonderlijke gebouwen. Waarschijnlijk gaat het hier om het oud-archief. De Rijksarchivaris adviseerde om een nieuwe ruime centrale archiefbewaarplaats te bouwen. Wegens plaatsgebrek werden de archieven in dubbele rijen in rekken geplaatst. *  Het onderhevige rapport is niet in het archief 1940-1947 aangetroffen en is niet opgenomen in de inventaris van de Win.
In 1975-1976 werd een brandvrije archiefbewaarplaats gebouwd, waarin het dynamisch archief werd opgenomen. Hierin was echter geen plaats voor het oud-archief, dat in 1957 was overgebracht naar het Rijksarchief en pas in 1976 geïnventariseerd werd. * 
Sinds de opheffing van de gemeente in 1982 berust het archief als blok in het stadsarchief te Heerlen.
Daar is men op een onbepaald tijdstip aan het eind van de vorige eeuw begonnen met het zaaksgewijs vormen van de rubrieksgewijs gevormde stukken volgens de code V.N.G. Aldus werd 5 meter voorlopig geordend en opgeschoond. Twee meter bleek in aanmerking te komen voor blijvende bewaring, 3 meter voor vernietiging.
Eerder plaatsgevonden vernietiging (1.2.3.)
Vervreemding van archiefbescheiden (1.2.4.)
Archiefvermenging (1.2.5.)
Lacunes (1.2.6.)
Materiële toestand en omvang van het archief (1.2.7.)
Verantwoording van de inventarisatie (1.3.)
Openbaarheid (1.4.)
Kader van deze inventarisatie (1.5.)
Literatuurlijst, afkortingen en verklarende woordenlijst (1.6.)
Bijlage I: lijsten van funcionarissen, gemeenteraadsleden en wethouders (1.7.)
Bijlage II: lijst van beschadigde stukken (1.8.)

Kenmerken

Datering:
1940-1947
Titel:
Gemeente Hoensbroek, 1940-1947
Omvang:
15 m
Toegang:
Inventaris
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 062 Gemeente Hoensbroek, 1940-1947
VERKORT:
NL-HrlRi 062