Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Collectie Bisscheroux

507 Collectie Bisscheroux

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Laurens Bisscheroux (1934-1997) een korte schets van zijn leven (1.1.)
Zijn werk (1.2.)
Interpretatie van zijn werk (1.3.)
507 Collectie Bisscheroux
1. Inleiding
Interpretatie van zijn werk (1.3.)
Zoals al gezegd zag je in Bisscheroux' architectonische werken meerdere stijlen terug. In zijn vroege werken waren zijn ontwerpen strak en constructivistisch. Voorbeelden zijn La Veneziana, Stadion Molenberg, de Rodahal in Kerkrade en de veemloodsen in Rotterdam. Vanaf eind jaren '60 ontwikkelt Bisscheroux een meer structurele vorm van ontwerpen. Gebouwen zoals het klooster in Schaesberg, de vrijgezellenflat in Kerkrade, verfindustrie Eyck in Geleen en het socioproject in Eygelshoven zijn hier voorbeelden van. Later ziet hij zijn gebouwen meer als sculpturen. Het kantoorgebouw AZM met zijn uitstekende toeters of het bedrijfsgebouw van DSM in Geleen en de Andreaskerk te Heerlerbaan. In zijn schilderijen komen de vormen van het landschap op een kinderlijke manier samen met poëzie.Daaruit vloeiden de kleurrijke schilderijen die allen even herkenbaar zijn. Laurens Bisscheroux kun je als persoonlijkheid omschrijven met losse woorden die allen op hem van toepassing zijn: architect, schilder, kunstenaar, poëet, religieus, emotioneel, harmonieus, vrij en gedreven.
Geschiedenis van de collectie (1.4.)
Inventarisatie (1.5.)
Literatuur (1.6.)

Kenmerken

Auteur:
R.F. Becker en N.A.G. Timmermans, 2006-2007
Titel:
Collectie Bisscheroux
Omvang:
alleen digitaal beschikbaar
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 507 Collectie Bisscheroux
VERKORT:
NL-HrlRi 507