Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Collectie Bisscheroux
x507 Collectie Bisscheroux
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

507 Collectie Bisscheroux
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Laurens Bisscheroux (1934-1997) een korte schets van zijn leven (1.1.)
Zijn werk (1.2.)
507 Collectie Bisscheroux
1. Inleiding
Zijn werk (1.2.)
Één van zijn eerste grote werken is ijssalon La Veneziana in Heerlen op de hoek van de Akerstraat en de Uilegats. Een gedurfd en nieuw ontwerp, zowel van buiten als van binnen. 3 jaar na La Veneziana ontwerpt hij de Rodahal, een glooiende hal die refereert aan het landschap waar meer dan 3000 personen tezamen kunnen komen. In eerste instantie voor het Wereld Muziek Concours. In 1970 is Bodega La Mancha het volgende project van Bisscheroux, een ontwerp voor een winkel en bodega in één. Strakke vormen en veel kleurgebruik.
In de overlappende periode van 1967 t/m 1970 gaat de constructivistische stijl van Bisscheroux langzaam over naar structuralistisch. Vanaf 1972 kan je zijn stijl echter weer sculpturalistisch noemen. In die tussenliggende periode heeft Bisscheroux onder andere woninggroep 't Eikske ontworpen en de woongroep Veltum in Venray.
Bisscheroux begint zijn sculpturalistische periode met zijn bekende AZM gebouw. Dit toetergebouw zette aan tot grote discussies en controverses. Ook de Andreaskerk te Heerlerbaan is zo'n sculpturalistisch bouwwerk. Volledig vrije vormgevingen die verwijzen naar bouwvakkers in plaats van het traditionele kerkgebouw. Als architect ging Bisscheroux graag met kleur om.
Na het ontwerpen van gebouwen ging Bisscheroux zich toeleggen op de schilderkunst. Ook hier kwam zijn voorliefde voor felle kleuren in naar voren. Hij legde in zijn schilderkunst zijn impulsen van zijn hart en al zijn emoties en schilderde graag sprookjesachtige landschappen en kinderlijke verbeeldingen. De eenvoud waarmee in Bretagne geleefd werd inspireerde hem. Bisscheroux was geen geboren schilder. Zijn werken hadden meer weg van poëzie omgezet naar tekeningen.
Interpretatie van zijn werk (1.3.)
Geschiedenis van de collectie (1.4.)
Inventarisatie (1.5.)
Literatuur (1.6.)
Kenmerken
Auteur:
R.F. Becker en N.A.G. Timmermans, 2006-2007
Titel:
Collectie Bisscheroux
Omvang:
alleen digitaal beschikbaar
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 507 Collectie Bisscheroux
VERKORT:
NL-HrlRi 507
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS