Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Collectie Bisscheroux
x507 Collectie Bisscheroux
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

507 Collectie Bisscheroux
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Laurens Bisscheroux (1934-1997) een korte schets van zijn leven (1.1.)
507 Collectie Bisscheroux
1. Inleiding
Laurens Bisscheroux (1934-1997) een korte schets van zijn leven (1.1.)
Gerardus Maria Eugene Laurentius Bisscheroux wordt op 31 maart 1934 in Eygelshoven (Limburg) geboren. Amper vier jaar oude verhuist de jonge Laurens met zijn familie naar Heerlen, waar meer kansen liggen voor het bouwbedrijf van zijn vader. Kunstenaar worden of Priester, dat is de keuze die Bisscheroux moet maken. God roept en Laurens gaat naar het Missiecollege in Sittard. Echter na een aantal jaren kan Bisscheroux het niet laten om naar de dames te gaan kijken. Hij verlaat de Fransicanen, na drie jaar en vertrekt naar de MULO in Den Bosch.
Na de MULO wil hij alsnog kunstenaar worden en een opleiding volgen aan de kunstnijverheidschool in Maastricht, maar vader Bisscheroux beslist anders. Hij wil graag een opvolger voor zijn bouwbedrijf en stuurt zijn zoon naar de MTS in Heerlen. In 1957 stapt hij met zijn diploma op zak de timmerwerkplaats bij zijn vader binnen. Een jaar later maakt hij zijn eerste meubelstuk, een stoel.
Enkele jaren later vindt er een ontmoeting plaats tussen Laurens Bisscheroux en Nic.Tummers. Tummers heeft het idee om plastische activiteiten met elkaar te verbinden met die van een architect en een planoloog: Bisscheroux en Schneider. Het Euroteam is geboren. Helaas zit Europa dan niet op dit team te wachten. Bovendien kan Bisscheroux niet goed met Schneider overweg en stapt op.
Rond 1960 komt Bisscheroux op eigen benen te staan. Hij vestigt zich aan de Akerstraat in Heerlen. Bisscheroux ontwikkelt zich in amper een paar jaar tijd tot een architect die Heerlen en omgeving als zijn belangrijkste werkterrein zal zien. Op latere leeftijd zal hij zich ook gaan bezig houden met de schilderkunst en het ontwerpen van datgene waar hij mee begonnen is: stoelen. Laurens Bisscheroux sterft op 7 november 1997 te Roermond en wordt op 12 november van dat jaar begraven in Heerlen.
Zijn werk (1.2.)
Interpretatie van zijn werk (1.3.)
Geschiedenis van de collectie (1.4.)
Inventarisatie (1.5.)
Literatuur (1.6.)
Kenmerken
Auteur:
R.F. Becker en N.A.G. Timmermans, 2006-2007
Titel:
Collectie Bisscheroux
Omvang:
alleen digitaal beschikbaar
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 507 Collectie Bisscheroux
VERKORT:
NL-HrlRi 507
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS