Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Collectie Bisscheroux

507 Collectie Bisscheroux

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Laurens Bisscheroux (1934-1997) een korte schets van zijn leven (1.1.)
Zijn werk (1.2.)
Interpretatie van zijn werk (1.3.)
Geschiedenis van de collectie (1.4.)
Inventarisatie (1.5.)
Literatuur (1.6.)
Inventaris
Gebouwen (2.1.)
Nonnenklooster Schaesberg. Het voormalige klooster lag aan de Hoofdstraat. Het nieuwe gebouw aan de Stationstraat moest een 'gemeenschapshuis' worden in moderne stijl. Het klooster mocht absoluut geen burcht worden, het moest juist een open karakter krijgen. Bisscheroux brak dus met de traditie van de kloosterbouw waarbij beslotenheid en anonimiteit hoog in het vaandel stond. Bij de inrichting werd rekening gehouden met de visies van de bewoners zelf. Het klooster zou bewoond worden door de zusters van de Heilige Harten van Jezus en Maria. Typerend voor de inrichting van de kapel is enkel de plaatsing van een grote U-vormige tafel in de kapel, om het idee van het Laatste Avondmaal te versterken. Verder moest er alleen nog een orgel komen te staan. Tussen de kapel en de recreatieruimte kwam een verbindingsgang die moest laten denken aan de kruisweg. In het centrum van het gebouw moest een binnenhofje komen te liggen, bestemt voor buitenrecreatie en het verrichten van huishoudelijke taken. Op de begane grond moesten een ontvangstruimte, een spreekkamer, keukens en sanitaire voorzieningen komen en een etage hoger een kapel en een recreatieruimte. Daarboven komen de woningen van van de zusters. Het gebouw kreeg twee ingangen: een voor de bewoonsters en een voor bezoekers. Het gebouwencomplex zou een doorsnede van 29 bij 29 meter hebben. De gehele bouw was in september 1968 afgerond en op donderdag 26 september namen de zusters hun intrede in het nieuwe klooster. De school die ernaast ligt heeft Laurens Bisscheroux ook verbouwd., 1967 i
AZM kantoorgebouw, Heerlen. Bisscheroux kreeg de opdracht om een nieuw, doelmatig gebouw te ontwerpen dat gemakkelijk uitgebreid kon worden, flexibel kon worden ingedeeld en een open en uitnodigend karakter had. Hij was vrij in materiaalkeuze en constructie. Het overvloedige gebruik van glas, de lichtval door de toeters, de ruime maatvoering en het kleur- en materiaalgebruik geven het gebouw uiteindelijk een open sfeer. De lichttoeters zijn zo op vorm gemaakt, dat bij iedere zonnestand de gewenste hoeveelheid licht naar binnen valt. Deze vervingen de gebruikelijke jaloezieën. Tegelijkertijd bleef het contact met de buitenwereld bestaan. Ook zijn alle installaties, zoals de lift en de verwarmingsketel, vanaf de buitenkant van het gebouw zichtbaar, zelfs alle bedradingen en pijpen. Binnenin zijn er geen vaste muren, maar tussenmuren die verplaatst kunnen worden. Door middel van kleurgebruik accentueert hij de functionaliteit van elementen. Zo gebruikt hij blauw voor constructie (zoals het staalskelet), geel voor de verkeerselementen zoals de trapleuningen, de lift en de brievenbus, groen voor de raamkozijnen, rood voor de verwarming en wit voor het licht. Hij wilde ook een harmonisch karakter creëren door de verhoudingen van lengte maal breedte maal hoogte in juiste proportie aan te brengen. Het gebouw stond aan de Akerstraat/ Putgraaf. Het nieuwe AZM kantoorgebouw (het eerste lag aan de voormalige Dr. Poelsstraat) werd officieel geopend op 15 september 1972 door het onthullen van de maquette van het nieuwe gebouw. Op deze dag werd ook de voorzitter van het bestuur van het AZM, Jan Martens, gehuldigd vanwege zijn robijnen jubileum als bestuurslid. De receptie ter ere van de opening, vond plaats in kasteel Hoensbroek. Na nog geen twintig jaar kwam het kantoorgebouw echter aan zijn einde. Vooral de polyester zonnekappen aan de gevel riepen uiteenlopende reacties op. Het gebouw kreeg vaak door de lichttoeters de bijnaam toetergebouw/ tietengebouw., 1972 i
507-0034 Winkelpand Heerlen , ca.1967.
Erfgoedstuk
507 Collectie Bisscheroux
2. Inventaris
Gebouwen (2.1.)
507-0034
Winkelpand Heerlen , ca.1967.
Erfgoedstuk
Datering:
ca.1967
Beschrijving:
Winkelpand Heerlen
Straat:
Uilegats
Wijk:
Centrum Heerlen
Plaats:
Heerlen
Identificatie:
collectie 507 - nummer 507-0034
Taal beschrijving:
Nederlands
Type foto:
Foto
Kleur:
Foto
Rechten:
Bisscheroux
Adres:
Uilegats, Heerlen cm
Gebruiksrecht:
info: Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis
Collectie:
Bisscheroux
Fotograaf:
onbekend

Kenmerken

Auteur:
R.F. Becker en N.A.G. Timmermans, 2006-2007
Titel:
Collectie Bisscheroux
Omvang:
alleen digitaal beschikbaar
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang 507 Collectie Bisscheroux
VERKORT:
NL-HrlRi 507