Onze archieven en collecties

« Terug naar Rijckheyt
Uw zoekacties: Gemeente Slenaken, 1951-1981

T404 Gemeente Slenaken, 1951-1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Omschrijving van de gemeente (1.1.)
Geschiedenis van de gemeenteraad (1.2.)
Geschiedenis van de gemeente (1.3.)
Geschiedenis van de gemeentelijke instellingen (1.4.)
Geschiedenis van het archief (1.5.)
T404 Gemeente Slenaken, 1951-1981
1. Inleiding
Geschiedenis van het archief (1.5.)
Over de lotgevallen van het archief zijn maar zeer weinig gegevens te vinden. In 1947 constateerde de provinciaal archiefinspecteur dat het lopende archief in houten kasten en rekken langs de muur was opgeborgen en dat het oud-archief in kartonnen dozen boven op twee kasten stond. Deze situatie was voor hem onacceptabel en hij drong bij het gemeentebestuur aan op de bouw van een brandvrije archiefbewaarplaats. De gemeente realiseerde deze tien jaar later toen het gemeentehuis werd uitgebreid met de woning Dorpsstraat 24. In 1970 stelde de gemeenteraad de 'regeling inzake de zorg voor en het toezicht op het beheer van de archiefbescheiden van de gemeentelijke organen' vast. De zorg voor het archief lijkt in de gehele periode 1951-1981 goed te zijn geweest. Zo vermeldde de provinciaal archiefinspecteur in een rapport uit 1979 over de sinds 1950 gevormde lopende en semi-statische archieven respectievelijk: 'Dit archief maakt een verzorgde indruk' en 'Het onderhavige archief is op deugdelijke wijze gearchiveerd'. Uit het archief zijn regelmatig bescheiden verwijderd en vernietigd. Processen-verbaal van deze handelingen zijn bewaard uit de jaren 1965-1981. * 
De herindeling van gemeenten in Zuid-Limburg per 1 januari 1982 ging gepaard met enkele correcties van gemeentegrenzen. Een gevolg van deze grenswijzigingen was dat in sommige gevallen archiefbescheiden aan andere gemeenten moesten worden overgedragen, conform de voorschriften in de Wet gemeentelijke herindeling van Zuid-Limburg 1981. Uit het archief van de gemeente Slenaken zijn derhalve archiefbescheiden overgedragen aan de gemeente Margraten. Dit is gebeurd tijdens de herindeling in 1982 en ook nog enkele malen in de jaren daarna. De overdrachten zijn vastgelegd in verklaringen van vervreemding, te vinden in het archief van de per 1 januari 1982 nieuw ontstane gemeente Wittem. De overgedragen bescheiden betreffen verleende bouwvergunningen, Hinderwetvergunningen en exploitatievergunningen voor kampeercentra. Zij hebben betrekking op het gebied Hoogcruts. In de registratie van het bestand bouwvergunningen in het programma Microsoft Excel - waarvan een uitdraai is opgenomen onder inventarisnummer 462 - zijn de overgedragen bouwvergunningdossiers nader vermeld met aantekening van de gemeente waaraan zij zijn overgedragen
Verantwoording van de inventarisatie (1.6.)
Materiële verzorging (1.7.)
Selectie voor vernietiging (1.8.)
Openbaarheid (1.9.)
Handleiding voor gebruikers (1.10.)

Kenmerken

Datering:
1951-1981
Titel:
Gemeente Slenaken, 1951-1981
Inhoud:
Inventaris van de archieven van de gemeente Slenaken
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de gemeente Slenaken
Omvang:
ca. 15 mtr
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld.
Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenis, Heerlen. Toegang T404 Gemeente Slenaken, 1951-1981
VERKORT:
NL-HrlRi T404